Amsterdam-Noord ontdekken: Wat is hier te zien en te doen? (2024)

Op een zomerse zaterdag in augustus nemen we het IJveer naar Amsterdam-Noord. Ik ben nog nooit in dit deel van Amsterdam geweest, maar word enorm positief verrast! Wat een tof stukje Amsterdam is dit! Het is er een stuk rustiger dan in de Kalverstraat en minstens zo leuk! In dit blogartikel over Amsterdam-Noord vertel ik je wat je allemaal kunt zien en doen in dit deel van onze hoofdstad.

Omdat ik een paar jaar in Amsterdam gewerkt heb, ken ik de meeste delen van de stad wel. Vooral het echte centrum, de negen straatjes, het museumkwartier en de Joodse wijk heb ik al regelmatig bezocht. Hoog tijd om eens verder te kijken en een bezoekje aan Amsterdam-Noord te brengen.

Tip: Ook de regio ten noorden van Amsterdam is zeker de moeite waard om te bezoeken. Zo schreef collega-blogger Gundi een leuk artikel over ‘Wat te doen in Zaandam‘.

Je bereikt Amsterdam-Noord heel eenvoudig door één van de (gratis) veerponten over het IJ te nemen die aan de achterzijde van het Centraal Station vertrekken. We steken eerst over met IJveer F3 en lopen dan naar Proeflokaal KEF. Dit stukje van Amsterdam-Noord voelt een beetje als een dorp aan: knus en gezellig. Wat een leuk stukje van de stad is dit!

Later varen we met IJveer F4 naar de NDSM-werf en alleen het boottochtje is al leuk om te doen. Onderweg is er van alles te zien en het verkoelende windje is op deze warme dag ook erg welkom!

Deze dingen kun je allemaal doen in Amsterdam-Noord; genoeg om een dagje uit mee te vullen!

A’DAM Toren

Schommelen op 100 meter hoogte met een fantastisch uitzicht over Amsterdam? Dat kan in de A’DAM Lookout, die je aan de oever van het IJ vindt. Wie geen zin heeft om te schommelen, kan ook alleen van het uitzicht genieten vanaf het Panoramadek. Met een bijzondere lift word je naar boven gebracht. Ook kun je een leuke foto van jezelf laten maken en via een ‘VR Ride’ langs de highlights van Amsterdam reizen.

Kortom, er is genoeg te doen in de A’DAM Toren. Je kunt er ook wat eten en/of drinken in de skybar (met uitzicht uiteraard!).

A’DAM Toren, Overhoeksplein 5, Amsterdam

Kaasproeverij bij Proeflokaal Kef

Dankzij een cadeaubon konden we een kaasproeverij bij Proeflokaal Kef doen. We besloten om dit als een soort lunch te doen dus rond 12 uur kwamen we aan bij Proeflokaal Kef waar we een fijn plekje op het terras kregen. De kaaswinkel van Abraham Kef zijn al jarenlang een begrip in Amsterdam en Abraham was de kaasboer die de Amsterdammers kennis liet maken met Franse kazen.

Ik viel eerst al als een blok voor het gewéldig leuke wijkje rondom de Van der Pekstraat! Ik heb geen ambitie om in Amsterdam te wonen, maar áls ik iets in de hoofdstad zou willen kopen, dan zou het in deze wijk zijn! Wat een leuk sfeertje hangt hier!

De kaasproeverij was ook ontzettend leuk. Eerst kregen we een plankje met zachte kazen, die verrassend goed smaakten. Een glas wijn en wat brood er bij…genieten! Daarna kwamen de hardere kazen plus een vleeswarenplank vol met heerlijke lokale worst. Omdat het zo warm was werd er een gekoelde Oostenrijkse rode wijn bij geschonken. We kregen een uitgebreide uitleg met leuke anekdotes bij elke kaas dus we hebben niet alleen heerlijk gegeten, maar ook nog wat geleerd!

Deze kaasproeverij is dus echt een aanrader! Ik schreef dit uitgebreide blogartikel over de kaasproeverij bij Proeflokaal Kef.

Proeflokaal Kef, Van der Pekplein 1B, Amsterdam

NDSM-werf

De werf van de Nederlandse Dok- en Scheepvaart Maatschappij was jarenlang de plek waar grote schepen gebouwd werden, onder andere voor de vaart naar Nederlands Indië. De plek waar deze, ooit zo succesvolle onderneming, in 1984 haar deuren sloot, heeft de laatste jaren een hele ontwikkeling doorgemaakt. De NDSM-werf is nu een plek voor kunstenaars en artiesten, voor startups en hippe ondernemers.

Overal is graffiti en street art te zien, waarbij de schilderingen van Anne Frank en van Eberhart van der Laan er wel echt uitspringen. Je kunt in de loodsen bij kleine creatieve bedrijfjes binnenlopen en er zijn hier regelmatig festivals en evenementen.

STRAAT Museum

Als je buiten op de NDSM-werf rondloopt kun je dus genoeg street art spotten, maar ben je echt fan, dan moet je zeker ook het STRAAT-museum bezoeken. Een museum in een oude loods, met twee grote hallen vol street art-werken.

Verder is er een kleine winkel bij (met mooie boeken vol street art afbeeldingen) en een leuk indoor café. Vanaf het panoramadeck heb je een goed uitzicht over de loods en alle kunstwerken.

Persoonlijk vind ik wel de prijs van € 17,50 wat aan de hoge kant voor dit museum, maar als je echt van street art houdt, is hier wel veel moois te zien.

Overigens is het Moco Museum op het Museumplein (een museum met kunstwerken van o.a. Banksy en Warhol) ook de moeite waard als je street art-fan bent. Je leest meer over het Moco in dit blogartikel.

Hotspots op de NDSM-werf

Er zijn ook allemaal leuke cafés en restaurants op de NDSM-werf te vinden. Een populaire plek (en wij snappen waarom!) is IJver Amsterdam, met een hippe industriële inrichting binnen en een fleurig terras. Je kunt hier lunchen, dineren of gewoon borrelen.

Dat borrelen deden wij echter op het leuke terras van Café Noorderlicht, waar je op picknickbanken langs het IJ zit. Het was te warm om binnen te zitten, maar bij kouder weer zit je hier ook heel leuk in de kas.

WONDR Experience

Dit ‘museum’ heb ik zelf nog niet bezocht, maar staat nog wel op mijn wishlist. Het is vooral een plek waar je leuke foto’s kunt maken in allerlei verschillende kamers. Zo is er een knalroze ‘Pink Beach’, een ballenbad en nog veel meer fotogenieke plekken.

Een goede reden om snel nog eens naar Amsterdam-Noord te gaan om WONDR te bezoeken!

WONDR Experience, Meeuwenlaan 88, Amsterdam

Hotspot: Café ONS

Wat een leuk plekje is dit! Een klein maar gezellig terrasje, lekker eten en heerlijke taarten: dat vat ‘Café ONS‘ wel samen. De menukaart is eenvoudig, met hamburgers, uitsmijters en natuurlijk Moku*mse ossenworst op de kaart.

Zoals ik al schreef geeft dit deel van Amsterdam-Noord mij echt een beetje het gevoel of je in een dorp loopt en Café ONS past daar precies in. Een relaxt plekje op een steenworp afstand van het centrum van Amsterdam!

Café ONS, Buiksloterweg 27, 1031 CD Amsterdam

Hotspot: Café Keppler

Als ik tóch voor dat appartementje in Amsterdam-Noord zou gaan, zou ik ongetwijfeld regelmatig op het terras van Café Keppler neerstrijken. Vanaf hier zit je namelijk midden in het mooie stukje Amsterdam-Noord rondom de Van der Pekstraat. Je hebt uitzicht op de rode huisjes met geel houtwerk, die dit stukje van de stad een hele bijzondere uitstraling geven.

Café Keppler zit naast Proeflokaal KEF en de menukaart is wat ‘hipper’ dan het voornoemde Café ONS. Het desembrood wordt zelfgebakken en smaakt uitstekend! Kortom, een fijne hotspot op een mooie plek in Amsterdam-Noord!

Café Keppler, Van der Pekstraat 1, Amsterdam

Loetje aan het IJ

Deze loot van de beroemde Loetje-keten zit op een hele toffe locatie, pal aan het IJ. Het zonnige terras kijkt dus uit op het water en met een beetje geluk komen de enorme cruiseschepen voorbij varen terwijl je aan de befaamde biefstuk zit.

Loetje is echt een begrip in Amsterdam en omstreken en presteert het om in alle restaurants de Loetje-biefstuk exact op dezelfde manier te bereiden. Ik kwam zelf af en toe bij Loetje Zuidas, maar misschien wordt Loetje aan het IJ in Amsterdam-Noord mijn nieuwe favoriete Loetjestek!

Loetje aan het IJ, Werfkade 14, Amsterdam

Meer lezen over Amsterdam?

Natuurlijk schreef ik al eerder een blogartikel met mijn favoriete adresjes in Amsterdam, dus hopelijk kun je daar wat inspiratie uithalen! En omdat ik een paar jaar op de Amsterdamse Zuidas werkte, deelde ik natuurlijk ook de leukste hotspots in deze wijk met je. En blogger Joep geeft je hele handige tips voor een bezoekje aan Amsterdam met kinderen.

Wil je alles lezen wat ik over Amsterdam geschreven heb? Klik dan op deze link om alle blogposts over Amsterdam te lezen.

Amsterdam-Noord ontdekken: Wat is hier te zien en te doen? (2024)
Top Articles
Logitech G POWERPLAY - Wireless Charging Technology
Logitech G PowerPlay Wireless Charging System
Funny Roblox Id Codes 2023
Golden Abyss - Chapter 5 - Lunar_Angel
Www.paystubportal.com/7-11 Login
Joi Databas
DPhil Research - List of thesis titles
Shs Games 1V1 Lol
Evil Dead Rise Showtimes Near Massena Movieplex
Steamy Afternoon With Handsome Fernando
Which aspects are important in sales |#1 Prospection
Detroit Lions 50 50
18443168434
Newgate Honda
Zürich Stadion Letzigrund detailed interactive seating plan with seat & row numbers | Sitzplan Saalplan with Sitzplatz & Reihen Nummerierung
Grace Caroline Deepfake
978-0137606801
Nwi Arrests Lake County
Justified Official Series Trailer
London Ups Store
Committees Of Correspondence | Encyclopedia.com
Pizza Hut In Dinuba
Jinx Chapter 24: Release Date, Spoilers & Where To Read - OtakuKart
How Much You Should Be Tipping For Beauty Services - American Beauty Institute
Free Online Games on CrazyGames | Play Now!
Sizewise Stat Login
VERHUURD: Barentszstraat 12 in 'S-Gravenhage 2518 XG: Woonhuis.
Jet Ski Rental Conneaut Lake Pa
Unforeseen Drama: The Tower of Terror’s Mysterious Closure at Walt Disney World
Ups Print Store Near Me
C&T Wok Menu - Morrisville, NC Restaurant
How Taraswrld Leaks Exposed the Dark Side of TikTok Fame
University Of Michigan Paging System
Random Bibleizer
10 Best Places to Go and Things to Know for a Trip to the Hickory M...
Black Lion Backpack And Glider Voucher
Gopher Carts Pensacola Beach
Duke University Transcript Request
Lincoln Financial Field, section 110, row 4, home of Philadelphia Eagles, Temple Owls, page 1
Jambus - Definition, Beispiele, Merkmale, Wirkung
Ark Unlock All Skins Command
Craigslist Red Wing Mn
D3 Boards
Jail View Sumter
Nancy Pazelt Obituary
Birmingham City Schools Clever Login
Thotsbook Com
Funkin' on the Heights
Vci Classified Paducah
Www Pig11 Net
Ty Glass Sentenced
Latest Posts
Article information

Author: Patricia Veum II

Last Updated:

Views: 6433

Rating: 4.3 / 5 (44 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Patricia Veum II

Birthday: 1994-12-16

Address: 2064 Little Summit, Goldieton, MS 97651-0862

Phone: +6873952696715

Job: Principal Officer

Hobby: Rafting, Cabaret, Candle making, Jigsaw puzzles, Inline skating, Magic, Graffiti

Introduction: My name is Patricia Veum II, I am a vast, combative, smiling, famous, inexpensive, zealous, sparkling person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.