Fermentatie pot met waterslot - Leren Fermenteren (2024)

Inhoudsopgave

Als je ervoor kiest voedingsmiddelen te fermenteren dan heb je daar natuurlijk wel diverse materialen voor nodig. Het product moet immers wel ergens in gedaan worden om dit zo lang mogelijk goed te houden en het de kans te geven te fermenteren.

Om het voedsel goed en luchtdicht te bewaren kun je kiezen voor het gebruik van weckflessen of conservenpotten maar er bestaan ook speciale potten met een waterslot die uitermate geschikt zijn om te fermenteren.

In deze tekst vertellen we je meer over de soorten potten, flessen en zelfs zakken die je voor fermenteren kunt gebruiken.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je aanmelden voor onze nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips en interessante artikelen. Allemaal op het gebied van fermentatie.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje krijg je meteen een gratis PDF met 10 lekkere (en snelle) fermentatie recepten!

Fermenteren met gebruik van een waterslot

Als je gaat fermenteren kun je daar dus speciale potten met een waterslot voor kopen. Deze potten zijn niet voordelig in aanschaf maar wel bijzonder handig en efficiënt in het gebruik.

Het waterslot dat op de pot zit zorgt er namelijk voor dat er geen lucht bij het gefermenteerde voedsel kan en dat de extra druk, die ontstaat tijdens het fermentatieproces, er gemakkelijk uit kan.

Op die manier loop je geen kans dat er zuurstof bij de inhoud van de pot komt of dat er teveel druk op komt te staan. Dit laatste komt wel voor bij weckflessen en weckpotten die daardoor zelfs kunnen exploderen als je pech hebt.

In eerste instantie is ons advies om te beginnen met reguliere weckpotten, omdat die voordeliger zijn. Merk je dat je veel vaker aan het fermenteren bent? Overweeg dan weckpotten te kopen met een waterslot.

Let op: Wil jij alles ontdekken over fermenteren zodat je thuis zelf aan de slag kan? Dan ga je het Fermentatie Handboek zeker interessant vinden. Je kunt het boek over fermenteren bekijken via deze link.

Fermentatie pot met waterslot - Leren Fermenteren (1)

Hoe werkt een fermenteerpot met een waterslot?

Als je een pot met een waterslot gebruikt, ook wel bekend onder de naam gistingspot, dan kan het fermenteren daarin volop plaatsvinden.

Om de pot zo optimaal mogelijk te laten functioneren zit er in het midden een gat in de deksel dat wordt afgesloten met een rubberen ring. Hierin zit dan weer het waterslot.

Dit slot steekt maar een heel klein stukje in de pot maar zorgt er op die manier wel voor dat overtollig water eruit kan. Het waterslot zelf dien je regelmatig te reinigen omdat het water dat erin zit, anders kan gaan stinken.

Hoe bevestig je het waterslot?

Op het waterslot zelf zit een kapje. Dit haal je er eerst af om het te kunnen gebruiken. Het deel van het waterslot dat in de pot terecht komt vul je met water en steek je via het gat met de rubberen ring terug in de pot.

Daarna vul je de pot zelf met het voedsel dat je wilt fermenteren. Doe er ook zout of een zoutoplossing in water bij. Hoeveel je in de pot doet, maakt niet uit als je er maar wel voor zorgt dat het staafje niet in contact komt met de vloeistof in de pot.

Vervolgens draai je de pot goed dicht en zet je er als laatste handeling het kapje weer op. Op die manier geef je de anaerobe bacteriën de kans hun werk te doen en komt er geen lucht bij. Overdruk wordt opgelost door deze via het waterslot af te voeren.

Een groot voordeel van een weckpot met waterslot is dat je in tegenstelling tot een normale weckpot je niet dagelijks de weckpot moet openen om de opgebouwde druk er uit te laten.

Fermenteren in potten

Als je voedingsmiddelen gaat fermenteren dan kun je dit ook in gewone potten doen. Dit kunnen bijvoorbeeld potten zijn zoals die je in de winkel koopt met groente of fruit erin maar ook weckflessen functioneren prima.

Vroeger had je alleen weckflessen met losse deksels en rubberen ringen die je tussen de rand inklemde. Deze bestaan nog altijd en zijn goed om mee te fermenteren. Daarnaast vind je flessen of weckpotten met schroefdeksels.

Deze zijn handiger in het gebruik en werken net zo goed. Het is vooral zaak dat je de deksels goed aandraait zonder dat er iets van vuil of voedsel tussen de rand zit zodat deze zich vacuüm kunnen trekken tijdens het wecken of fermenteren.

Op die manier komt er geen zuurstof bij en kan het proces om de inhoud langer houdbaar te maken gewoon doorgaan.

Weckpotten: hoe gebruik je een weckpot voor een fermentatie?

Weckpotten zijn niet voordelig maar hebben als grote voordeel dat je ze meer keren kunt gebruiken. Na gebruik goed afwassen is voldoende en omdat ze van glas zijn, hoef je niets weg te gooien zoals iets dat van plastic is en maar eenmalig gebruikt kan worden.

Dit is met zakken die je vacuüm kunt trekken natuurlijk wel het geval. Deze gebruik je maar eenmalig maar daar staat weer tegenover dat je er heel goed alle lucht uit kunt trekken en dat je deze niet voor gebruik hoeft te reinigen omdat ze reeds schoon zijn.

Weckpotten zijn in allerlei soorten en maten te koop met een verschillende inhoud dus er is voor ieder fermentatieklusje wel een passende maat te vinden.

Online cursus: alles wat je wil weten over fermenteren

Wil jij thuis met fermenteren aan de slag? En zoek je een fijne, duidelijke videocursus? Dan is onze cursus fermenteren de ideale oplossing! In deze online cursus leren we jou stap voor stap hoe je de heerlijkste gefermenteerde gerechten kunt maken.

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

Fermentatie pot met waterslot - Leren Fermenteren (2)

Steriliseren van weckpotten

Als je besluit te gaan fermenteren in weckpotten dan dien je daar natuurlijk wel schone potten voor te gebruiken. Ook al zet je na gebruik de potten schoon weg als deze leeg zijn, voordat je ze weer vult dien je deze wel goed te reinigen.

Je kunt dit op diverse manieren doen. Wil je de weckpotten steriliseren voor gebruik? Doe dit dan in een hete oven of in een pan met kokend water. De glazen deksels kunnen daar ook in maar de rubberen ringen spoel je af met heet water.

Na het steriliseren zet je de potten op de kop op een schone theedoek en gebruik je deze binnen een uur. Liever niet steriliseren maar een andere manier gebruiken? Spoel de potten, deksels en weckringen met warm sodawater om en spoel ze daarna goed na met heet water.

Ze zijn dan ook goed schoon om te gebruiken voor het fermenteren.

Fermenteren in weckpotten: Kijk goed wat je aanschaft

Fermenteren in een weckpot gaat goed. Er is een kleine kans dat er teveel druk op de pot komt te staan maar het gebeurt maar zelden dat deze echt kapot klapt. Mocht dit het geval zijn, dan is dat vooral pech.

Dit kun je natuurlijk voorkomen als je voor een pot met waterslot kiest of door elke dag even de weckpot te openen. Ben je nog maar net begonnen met voedsel te fermenteren, in te maken of te wecken? Dan heb je natuurlijk niet direct alles in huis wat je nodig hebt.

In een weckpot fermenteren gaat prima maar houd er wel rekening mee dat deze niet zo goedkoop zijn. Zeker als je een wat groter model kiest (denk aan een inhoud van bijvoorbeeld een liter) dan betaal je daarvoor al snel een paar euro per pot.

Weet je nog niet helemaal zeker of fermenteren iets voor jou is? Begin dan met wat kleinere potjes of gebruik potten waar fruit of groente in gezeten heeft. Zolang de deksel niet beschadigd is en deze nog gewoon goed op de pot past, werkt dat ook goed.

Waar koop je een goede fermenteerpot?

Fermenteren in een weckpot gaat prima. Je kunt deze vaak al in diverse winkels kopen maar kun je nu niet de juiste maat vinden of niet de potten waar je naar op zoek bent? Kijk dan zeker even online.

Er zijn webwinkels waar ze echt alle soorten en maten verkopen en waar je ook terecht kunt voor speciale potten om te fermenteren zoals een pot met waterslot of bijvoorbeeld een pot die speciaal gemaakt is om zuurkool in te maken.

Deze laatste soort heeft een behoorlijke inhoud zodat er flink wat witte kool in kan om door middel van fermenteren zuurkool mee te maken.

Weckringen vervangen van een weckpot

Werkt je met originele weckpotten met ringen? Dan bestaat de kans dat je wel eens een ring kapot trekt en deze dient te vervangen. Om goed te kunnen functioneren dient een weckring namelijk helemaal intact te zijn en mogen er geen scheurtjes in zitten.

Uiteraard dient er ook voldoende rek in te zitten om de ring in de rand van de pot te kunnen bevestigen maar veel te ruim werkt niet omdat deze dan niet goed afsluit. Koop altijd goed passende ringen en bestel nieuwe als de oude versleten zijn.

Flessen met weckringen sluiten goed mits je ze op de juiste manier erin legt. Dit is niet zo heel makkelijk en schroefdeksels zijn vaak handiger in het gebruik.

Krijg je nu een fermenteerpot die vol zit niet open? Dan kun je er een speciaal apparaatje bij gebruiken om deze open te draaien. Let wel goed op dat je de deksel daar niet mee beschadigt want dan kun je deze daarna niet meer gebruiken.

Bij winkels en webshops die weckpotten voor fermenteren verkopen, kun je tevens terecht voor alle losse onderdelen.

Inhoud van de weckpot of weckfles

Een voor fermenteren bestemde weckpot heb je in allerlei maten. Zo kun je denken aan hele kleintjes met bijvoorbeeld een inhoud van 100 of 200 milliliter maar weckpotten waar anderhalve liter in past bestaan ook.

Kijk altijd goed wat je wilt fermenteren en welke maat potten daar het beste geschikt voor zijn. Als je bijvoorbeeld voor groente of fruit kiest dat je in grotere stukken snijdt dan is een grotere pot met dito opening wel zo makkelijk.

Snijd je iets heel erg fijn of rasp je het zelfs? Dan kun je ook met een kleiner model vooruit. Het is ook belangrijk dat je kijkt hoeveel je per keer gebruikt uit een pot met gefermenteerde inhoud.

Is dat maar een beetje per keer, dan gebruik je beter niet al te grote potten omdat deze anders te lang blijven staan. Na opening is deze, mits gekoeld, wel even houdbaar maar het is aan te raden om het gewoon lekker op te eten.

Wil je álles ontdekken over fermenteren?

Bekijk dan onze online videocursus over fermenteren eens. In deze cursus met meer dan 30 video’s leer je alles over fermentatie.

Zo gaat het onder andere de gezondheidsvoordelen, technieken, materialen en recepturen. En als je niets van de cursus opsteekt krijg je jouw aankoopbedrag gewoon terug!

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

Fermentatie pot met waterslot - Leren Fermenteren (4)

Fermentatie pot met waterslot - Leren Fermenteren (2024)
Top Articles
Latest Posts
Recommended Articles
Article information

Author: Saturnina Altenwerth DVM

Last Updated:

Views: 6229

Rating: 4.3 / 5 (44 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Saturnina Altenwerth DVM

Birthday: 1992-08-21

Address: Apt. 237 662 Haag Mills, East Verenaport, MO 57071-5493

Phone: +331850833384

Job: District Real-Estate Architect

Hobby: Skateboarding, Taxidermy, Air sports, Painting, Knife making, Letterboxing, Inline skating

Introduction: My name is Saturnina Altenwerth DVM, I am a witty, perfect, combative, beautiful, determined, fancy, determined person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.